Educația prichindeilor din cărțile de aur ale copilăriei

O mână caldă care să mângâie fruntea, o voce blândă care să imite orice personaj, fac un copil sa pătrundă în lumea poveștilor. Este incredibil cât de mult dezvoltă imaginația copiilor cititul poveștilor. Copii adoră să închidă ochii și să li se citească povești. Pătrund în lumea magică a basmelor, cutreieră tărâmuri mirifice, străbat mări și oceane. Fetițele se visează mici prințese, care au rochițe formidabile, bijuterii sclipitoare și pantofi de cristal. Băieții luptă cu monștrii sau pirații și ies mereu biruitorii.

Visele copiilor se răsfrâng pe tărâmurile de nicăieri ale marilor cărți ale copilăriei. Prin povesti online, ei  învață să distingă binele de rău, să aleagă calea dreaptă în viață. Prichindeii își dezvoltă simțurile și devin creativi. Își creează o lume a lor. Lumea imaginară a basmelor. Copii adoră poveștile tematice despre Crăciun sau Paște. Iubesc să asculte o povestioară scurtă înainte de culcare care le face somnul mai dulce. Adoră poveștile de iubire, cu prinți și prințese, despre feciorii de împărat, care sunt înzestrați cu puteri supranaturale.

Povesti pentru copii-minPoveștile cu tâlc sunt acele povesti din care își trag învățămintele. Explorează tărâmuri necunoscute și trăiesc alături de personaje, situații noi. Copii nu adoră doar basmele și povestioarele. Poeziile au rime care răsună uimitor în capul celor mici. Pastelurile de toamna sau poeziile cromatice ale primăverilor îi fac pe copii sa sară dintr-un tablou al naturii într-altul. Poeziile scurte sau cele lungi, de genul ,,Rapsodii de toamnă” de George Topârceanu, îi învață despre anotimpuri, natură și animale. Prin capul lor zburdă pasarele, se aud foșnetele frunzelor arămii și aurii, scuturate de copacii care îmbracă pământul în haine tomnatice.

Cărțile pentru copii sunt vitale pentru buna lor creștere. Anumite probleme psihologice, de violență sau autocontrol sau, dimpotrivă, de timiditate, pot fii depășite cu ajutorul cărților. Picii își vor dori sa devina mai toleranți, mai buni, să întrunească toate calitățile unui erou din cărțile care le-au fost citite.

Copii singuri la părinții sunt foarte răsfățați. Își doresc să primească maximum de atenție, să aibă cât mai multe jucării, uită să ofere și să împartă. O povestioară cu talc poate crea o relație afectivă între copil și cititor. Cărțile sunt un instrument educațional care le oferă un plus de curiozitate intelectuală. Aceste povestiri sunt mai mult decât simple relatări. Copii aleg personaje bune și frumoase ale relatărilor, se identifică cu ele și le servesc drept modele în viață.

Nici un copil nu vrea să fie un balaur cu șapte capete. Este mult mai frumos și mai ușor să aleagă să fie prinții. Fac fapte bune și își ajută poporul, iar supușii îi venerează și le oferă iubire. Copii adoră să primească afecțiune. O carte este parte a acestui sentiment. Un mod de distracție inedit. Orice alegere veți face, copii vor fi entuziasmați, cu siguranță.

Kamy

13 Comments

  1. Am citit nu de mult, un subiect controversat referitor la basme, multi le considerau ca instiga la agresivitate. Asta apropos de balaurul cu 7 capete, caruia probabil printul trebuie sa i le taie. :)) Eu nu as zice, am crescut cu aceste basme si parca nu existau atatea atricitati la care asistam acum. Copilul trebuie sa stie ca in viata te lovesti si de pericole, ca viata nu e intotdeauna roz, numai cu lapte si miere.

  2. Frumos articol! Am si eu o fetita careia ii citeam in fiecare seara o poveste. Acum ca este scolarita si a invatat sa citeasca imi citeste ea in fiecare seară. A ajutat-o mult in dezvoltarea personală

  3. De acord cu tine. Povestile sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasa si imaginatia copiilor.

  4. Este o carte pe care o recomand parintilor, Vrajitoarea trebuie sa moara. Chiar e interesanta si aflam detalii din povesti vechi si cum povestile vechi au fost modificate pentru a fi ideale pentru copii.

  5. eu zic ca si noi am crescut cu basme, deci nu are ce rau sa faca, sa zic asa. daca explici copilului ce e bine si ce e rau, deja l-ai apropiat. conteaza mult sa fii alaturi de el in orice situatie si sa vorbesti mult cu el!

  6. Nu numai copii apreciaza povestile, eu sunt mare fan de cand ii citeam zilnic lui fie-mea. Povestile publicate acum nu mai seamana cu cele pe care le -am citit eu cand eram mica, mi se par mult mai bogate in limbaj, actiune si mesaje educationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *