Tipuri de balanțe și reguli ce se impun privind cântărirea

Fiecare domeniu de activitate ce presupune utilizarea unei balanțe, indiferent de tipul acesteia, impune anumite reguli privind cântărirea, care dictează acuratețea rezultatelor. Poate fi vorba despre categoria celor de precizie, tehnice sau a analiticelor. Raportarea la caracteristicile fiecărui astfel de echipament specializat este în principal sarcina privind o astfel de alegere. Contează în mare factorii precum timpul de stabilizare a acesteia, precizia pe care o indică, liniaritatea, dar și repetabilitatea. Pentru a realiza cea mai inspirată selecție e cazul să cunoaștem în detaliu și cum funcționează acestea.

Detalii despre cele mai sus menționate, care ne vor ajuta să ne orientăm mai ușor, regăsim în rândurile ce urmează. Modele variate de balanțe, în funcție de necesitate, sunt disponibile în modele variate pe https://www.precisa.ro/.

Balanțe profesionale, pentru rezultate precise

Vom lua pas cu pas fiecare dintre caracteristicile mai sus menționate. Astfel, liniaritatea se referă la proprietatea acesteia de asigurare a unei valori ce reprezintă o eroare constantă de cântărire, comparativ cu valoarea etalon pe durata intervalului de cântărire.

În cazul repetabilității, aceasta este rezultatul valorilor ce rezultă din cântăririle unei mese în mod succesiv, respectiv diferența dintre acestea. Pentru fiecare tip de balanță, o valoare pozitivă a repetabilității este corelată cu erorile sistematice, rezultatul condițiilor de mediu specifice. În acest sens, interesul este de a elimina astfel de erori, motiv pentru care e necesară cântărirea multiplă, printr-o metodă eficientă. Repetarea cântăririlor oferă cifre ce împreună contribuie la calcularea unei medii. Astfel, pot fi obținute rezultate cât mai precise.

Desigur, nu în ultimul rând va conta precizia pe care o poate oferi balanța din dotare. Practic aceasta poate clasifica balanțele din punct de vedere a performanțelor. Dacă valorile ce pot fi cântărite pe acestea sunt mai mici, înseamnă că este o soluție mai sigură.

Alte caracteristici importante cu privire la balanțe

Un laborant, cercetător sau oricine utilizează o astfel de balanță trebuie să țină cont și de viteza de cântărire a echipamentului, respectiv de timpul de stabilizare. Cu cât valoarea stabilă și totodată corectă a obiectului cântărit este obținută mai repede, cu atât este mai performantă balanța. Este valabil indiferent de obiect, iar timpul este calculat începând cu momentul în care greutatea a fost plasată pe platan.

Toate aceste reguli de cântărire dictează implicit și eficiența cu care se desfășoară lucrurile în cadrul spațiului specializat. Iată de ce e necesar ca toate cele anterior menționate să fie luate în calcul privind alegerea unei balanțe. Prin respectarea regulilor de cântărire, fiecare asigură acuratețea rezultatelor obținute în urma testelor și a analizelor diverse realizate.

Pentru ca rezultatele să fie optime pe termen lung, contează și modul în care sunt întreținute aceste dispozitive. Spre exemplu, întotdeauna poziția balanței trebuie să fie foarte stabilă, neaparat pe o suprafață fixă. Cele analitice necesită curățare frecventă, pentru că favorizează depunerea de impurități. În cazul acestora, obiectele vor fi de fiecare dată introduse prin ușile laterale ale cutiei. În acest mod, șansele de a pătrunde înăuntru curenți de aer din exterior sau vapori de respirație.

Având în vedere toate acestea, regăsim modele variate de balanțe pe precisa.ro, disponibile sub caracteristici diverse, dupa necesitate.

Kamy

9 Comments

  1. Cel mai utilizat tip de cantar este cel digital, deoarece acesta este foarte simplu de utilizat si poate oferi rezultate foarte precise. In aceste conditii, mai putem adauga ca acuratetea acestor cantare este exprimata ca procent din capacitatea totala, procent ce are o anumita toleranta.

  2. Foarte interesant subiectul pentru cineva care activeaza intr-un domeniu de activitate ce implica balante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *