Activități de vacanță pentru copii

Vacanța mare s-a instalat de aproape o lună și copiii au nevoie de activități. Este destul de incomod pentru ei să-și petreacă o mare parte din timp în casă. Ei se gândesc că dacă sunt în vacanță pot petrece mai mult timp cu părinții și că se pot juca mai mult. Chiar dacă un copil are foarte multe jucării de interior, se uită la desene, desenează, pictează și se joacă cu plastilina, ei au nevoie de aer liber. Vor să alerge și să-și conume energia.

Socializarea este esențială în dezvoltarea celor mici

Părinții ar trebui să fie un exemplu pentru cei mici. Comunicarea este extrem de importantă. Copilul trebuie să vadă interacțiunile din familie și trebuie să înțeleagă că tonul, mimica, gesturile și conversația trebuie să existe zilnic. Trebuie să uităm puțin de noile tehnologii și să acordăm o atenție specială acestui aspect pentru că este foarte important. Copilul își ia drept model părințiii și el va reacționa ca ei în comunitatea în care se învârte.

Cred că tot aici ar trebui să includ cărțile de activități și cititul. Este important să citim măcar o poveste la culcare. În cazul meu povestea este aleasă de fetița mea pentru că are diverse preferințe, dar chiar și așa sunt mulțumită. Important este să învețe cuvinte noi, să învețe să extragă elementele importante dintr-o poveste și să discutăm puțin pe marginea ei pentru a vedea cât a înțeles ea din ceea ce am citit. Atunci când nu suntem afară și nu are chef de joacă îi pot încărca timpul și cu cărțile de activități. În librării sunt cărți pe grupe de vârste și cu activități mai simple sau mai complexe pe care le putem încerca.

Consider că nu trebuie să insistăm dacă copilul nu vrea să facă o activita. Poate că nu-i face plăcere și nu facem altceva decât să continue să refuze acea activitate și pe viitor, ba chiar să n-o facă cu plăcere. Nici noi ca adulți nu facem totul cu plăcere și știm că acele lucruri pe care nu le facem cu drag nu le facem chiar bine. Trebuie să încercăm prin diverse metode să-i convingem că activitatea care urmează să o facă este una plăcută.

Desenele animate și dezvoltarea copilului după exemple

Acum sunt foarte multe desene animate pe care cei mici le pot urmări. Important este să-i direcționăm către acele desene de la care au ceva de învățat. De cele mai multe ori aceste desene sunt făcute în baza unei idei constructive care urmează să le fie transmisă copiilor pe baza personajelor.

Unul dintre desenele preferate de fetița mea este Craig si Dumbrava. Este un serial educativ din care are foarte multe lucruri de învățat. Tocmai din acest motiv i-am permis să se uite la majoritatea episoadelor. De multe ori îmi zice că vrea să exploreze și ea diverse locuri așa cum face Craig. Chiar dacă acest lucru nu prea este posibil, o las să facă ceea ce este posibil pentru ea.

Activitățile fetiței mele copiate de la Craig

Chiar dacă Craig are o scorbură în care și-a făcut un mic loc de experimente, fetița mea și-a făcut în grădina casei o cazemată care este o improvizare dintr-un cort de joacă ceva mai vechi și alte câteva improvizații. Este o plăcere să poată ieși în curte să se joace și o mare parte din timp să și-l petreacă în acea căsuță doar a ei unde păpușile sunt la ea acasă, au măsuțe și tot ceea ce se poate improviza într-un astfel de loc. Cățăratul în copaci este nelipsit. Fie că urmă în copac pentru a culege un fruct sau chiar pentru a culege câteva ingrediente pentru mâncarea care urmează a fi preparată, mișcarea asta face foarte bine. O mare parte din copilăria mea s-a desfășurat așa și tocmai din acest motiv o încurajez și pe ea să-și facă curaj și să exploreze cât mai multe.

Inspirată din colecțiile diverselor lucruri ușor deteriorate ale lui Craig, am constat că și fetița mea a început să-și strângă astfel de produse într-o cutie doar a ei. Le folosește atunci când merge în parc pentru a se juca cu alți copii și am văzut că nimeni nu comentează nimic la adresa acelor produse. Le găsesc fel de fel de utilități.

Cea mai nouă distracție din parc este colecționarea insectelor. Grupul este format dintr-o gașcă de minim 5 copii care umblă cu o foaie și cu un pix în mână și caută insecte. Câștigă cel care vede și scrie cele mai multe insecte pe hârtie. Așa am aflat că această activitate este extrem de captivantă și interesantă pentru ei. Găsesc de cele mai multe ori furnici, albine, păianjeni, muște sau fluturi în cazuri excepționale.

Nu uitați că vor apărea noi episoade din Craig si Dumbravă vor fi difuzate de luni până vineri, de la 12:40, la Cartoon Network, începând de luni, 8 iulie.

Voi ce activități v-ați propus să faceți în vacanță cu copiii?

Kamy

15 Comments

  1. Copiii au nevoie de exemple. Puterea exemplului chiar funcționează!
    Piticul nostru este fascinat când merge cu bunicul în pădure și nu spune niciodată nu atunci când strâng gunoaie .
    Succes!

  2. Si mie imi plac astfel de seriale educative care ii invata pe cei mici sa protejeze natura. Sunt curioasa daca Dragos ar fi interesat de jocul asta, chiar daca el e mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *