De ce ai nevoie dacă vrei să pleci cu mașina personală în Turcia

Anul trecut am ales să ne facem vacanța de vară în Turcia pentru că am găsit niște oferte bune și nu trebuiau ratate sub nici o formă. Am optat pentru transportul cu mașina proprie pentru că eram 4 persoane în mașină și ieșeam ceva mai ieftin, ca și transport.

Apostila se obține de la centru de traduceri

Mașina cu care urma să mergem nu era pe numele nostru, era pe numele socrului meu și asta ne cam încurca. Ne-am interesat și aveam nevoie de o apostilă prin care socrul meu își împuternicea fiul să poată folosi mașina pe o perioadă de o lună și implicit nu se împotrivea să părăsească țara.

Swiss-Solutions_1-1024x1024-minAm fost la un centru de traduceri și am întrebat. Erau atât de nehotărâți și nu prea știau exact cum să mă îndrume. Nici eu nu știam exact ce trebuie făcut și din acest motiv nu vroiam să risc. Exista și posibilitatea ca eu să ajung la vamă și să mă trezesc că acolo vor fi alte probleme și să mă întoarcă din drum. Pentru că neprofesionalismul lor sau neștiința nu m-au convins că știu exact despre ce este vorba, am preferat să caut pe cineva care să știe exact procedura.

logo_swiss_solutions_RO-300x54-minSalvarea a venit de la Agenția de traduceri Swiss Solution care nu știau exact procedura, dar au sunat undeva la vamă și au întrebat exact care sunt documentele necesare de care ai nevoie în momentul în care treci granița cu o mașină care nu este pe numele tău. Trebuia să fac un contract semnat de ambele părți. Mai exact, tatăl se obliga să îi permită copilului să părăsească țara și soțul se obliga să ia la cunoștință că are o lună de zile drept de folosire a autovehiculului.

Am făcut și o estimare preț traduceri care a ajuns multicel, dar nu prea aveam alte alternative. Deja perioada plecării se apropia și prețul la biletele de avion explodaseră.

Ai grijă la cartea verde

Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont este cartea verde. Asigurarea obligatorie a mașinii vine însoțită de cartea verde și cu toate astea, pe cartea verde nu sunt bifate multe țări. Trebuie să verificați dacă țara în care urmează să ajungeți este bifată și pe cartea verde.

Evident că în momentul în care am ajuns la vamă am predat actele mașinii, apostila aferentă, pașapoarte, etc. După ce că domnii de la vamă sunt puțin cam străini de limba engleză sau nu vor s-o vorbească, nici măcar nici nu înțelegeam ce vrea să zică. Am fost trași pe dreapta și într-un final am înțeles care era problema. Nu aveam bifat TR pe cartea verde și fără asta nu puteam trece granița. am fost direcționați către duty free-ul din vamă care avea un ghișeu special pentru probleme de genul. Acolo am reușit să ne facem asigurare și pentru Turcia. Am plătit 20 sau 30 euro, un fleac.

Scurt rezumat

Nu știu exact dacă legislația s-a schimbat, dar dacă intenționați să plecați cu mașina și mașina nu este pe numele vostru, trebuie să vă interesați. Eu vă spun ce am făcut eu.

  • aveți nevoie de apostilă. Acolo este nevoie atât de proprietar, cât și de persoana care urmează să ia mașina în primire
  • obligatoriu pașapoarte pentru că Turcia nu este în UE
  • verificați dacă pe cartea verde este bifat TR

Articol scris pentru proba 7 a competiției Spring Superblog

 

Kamy

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *