Produse de îngrijire orală eficiente pentru cei mici și cei mari

Îngrijirea orală joacă un rol foarte important încă de când suntem mici. De mici învățăm anumite deprinderi și obiceiuri de îngrijire care ne sunt de un real ajutor pe viitor. Eu sunt de părere că am primit o educație bună în acest sens și îmi doresc ca această bază s-o dau mai departe și fetiței mele. Tocmai din acest motiv vreau să vă povestesc despre obiceiurile mele și produsele folosite pentru o igienă cât mai corectă.

Despre îngrijirea dințișorilor celor mici

Cred că am fost o mamă ușor obsedată din acest punct de vedere. Recunosc că am început cu degetar pentru a-i curăța gingiile și limbuța o dată la câteva zile după începerea diversificației, adică după 6 luni. Nu făceam zilnic această activitate și nici nu dura foarte mult pentru că nu-i plăcea deloc, dar eram mulțumită că îi curățam câtuși de cât gurița. Primul dinte și-a făcut destul de târziu apariția și asta după împlinirea vârstei de un an cu vreo lună – două. Toată lumea spunea că este bine că i-a apărut atât de târziu primul dinte pentru că îi va cădea mai greu și se va pute bucura o perioadă mai lungă de timp de o dantură bună.

Primul dinte a fost cel mai răsfățat pentru că i-am cumpărat fetiței mele o periuta de dinti specifică vârstei ei și aproape zilnic îl spălam. Devenise o obișnuință sau o rutină să zic așa și deja nu mai întâmpinam refuzuri din partea ei. Mă lăsa să-mi fac treaba acolo chiar dacă timpul de periere nu depășea nici măcar un minut. Aș putea să spun că a fost ceva mai dificil s-o spăl pe dinți după 2 ani când avea aproape toți dinții și o bună parte din măsele apărute. Nu era deloc ușor pentru că nu mai vroia să stea sub nici o formă și o cam fugăream prin casă. La mâncare n-am avut niciodată probleme cu ea cum aveam cu periajul dentar. Toate vin și trec pentru că nici acum nu stă extraordinar la acest capitol, doar că acum o mai șantajez și de voie, de nevoie se spală pe dinți cu ajutor sau fără.

În prezent am în baie 3 sau chiar 4 periuțe ale ei. 2 periuțe electrice și 2 periuțe normale. Le alternează în funcție de preferințe și de dispoziție. Eu am zis să iau cu Minnie, cu Elsa, cu elefant, roz, mov, etc în speranța că se va îndrăgosti de vreuna din ele și le va folosi de drag nu doar din obligație.

La capitolul pastă de dinți nu am ales nimic sofisticat. Am ales Colgate specific vârstei ei de pe Notino, ba chiar și periuțele de dinți tot online le-am ales. Unele au fost alegerile mele, altele au fost alegerile ei. M-am mai lăsat influențată și de arome și așa am ales și o pastă de dinți de la Splat cu aromă de înghețată, dar nu pot spune că am avut un succes mai mare. Oricum ar fi, eu mă bucur că la cei 5 ani și jumătate ai ei nu are nici o carie și că a avut primul control stomatologic pe care l-a trecut cu brio. Are doar 2 dințișori căzuți, dar cei definitivi și-au făcut apariția rapid și nu a stat prea mult timp știrbă.

Produse de îngrijire orală pentru adulți

Începuturile mele în igiena orala au fost evident doar cu pastă de dinți. La început îmi periam dinții doar dimineața pentru că seara nu aveam nici un fel de dispoziție să fac această activitate. Știu că este de preferat ca după fiecare masă să ai parte de periaj dentar, doar că eu fugeam pe cât puteam. După ce am mai crescut și am văzut multe exemple negative în jurul meu am zis că nu este deloc de glumit și am acordat o importanță mult mai mare acestei igiene dentare.

Controalele stomatologice au fost regulate încă din copilărie. Și acum apreciez vorbele mamei mele care spunea că o fată trebuie să aibă dinții perfecți și să fie o plăcere să deschidă gura. Mergeam foarte des la stomatolog și îmi aduc și acum aminte de chinurile albinuței și a altor aparate din acea vreme pe care le uram. Acum evident că sunt bucuroasă că am avut parte de atâta atenție. Când am devenit adolescentă mereu mi se spunea ca după fiecare periaj dentar să folosesc și ață dentară pentru că periuța, oricât de profesională ar fi ea, nu poate scoate toate resturile de mâncare. Chiar eram de părere că sunt vorbe în vânt. Spuneam ca ea și făceam ca mine. Nu-i vedeam efectiv rostul aței dentare.

Descoperirea apei de gură

Al doilea produs de îngrijire orală încercat a fost apa de gură. Inițial am luat totul ca pe un moft pentru că auzeam prieteni în jurul meu care după periaj foloseau acest produs și erau extrem de mulțumiți. Cred că de la Colgate am încercat cam toate produsele posibile și nu m-a dat nimic pe spate. Mie îmi plăceau mult pastele lor de dinți și din acest motiv am zis să păstrez tradiția și să folosesc același brand. Multe produse ajungeau la gunoi pentru efectiv nu-mi venea să le termin.

Asta până când am descoperit apa de gură Listerine care mi se pare că face o diferență vizibilă între toate produsele folosite. Are un gust mentolat, puternic, dar parcă simți cum îți curăță gura și îți lasă un miros plăcut în gură. Este cu totul altceva și dacă nu ați încercat-o încă eu chiar o recomand cu drag. Din momentul în care am descoperit acest produs pot să spun că am rămas fidelă brandului doar că am vrut să încerc diverse arome să văd dacă este vreo diferență. Varianta Listerine Cool Mint și Stay White sunt în topul preferințelor mele.

Despre ața dentară

Destul de târziu am înțeles eu exact cum stă treaba cu ața dentară și cât de utilă poate fi. Nici nu mă gândeam că săracii stomatologi știu ei ce zic și este exact așa cum afirmă ei. În ciuda unui periaj riguros micile resturi alimentare este posibil să rămână blocate între dinți și să fie îndepărtate cu ajutorul aței dentare. Este foarte ușor de folosit și chiar mă relaxează ca o dată pe zi să fac asta. Nu vreau să-mi agresez dinții și din acest motiv nu apelez la ața dentară foarte des.

Chiar sunt curioasă ce produse pentru îngrijirea orală folosiți voi! Care sunt brandurile cu care vă împăcați bine? Pentru cei mici aveți recomandări suplimentare să-mi faceți?

Kamy

9 Comments

  1. Pana pe la 3 ani, băiețelul meu ura spălatul pe dinți. Acum ma zăpăcește s-ar spala și de 5 ori pe zi. Dar e mai bine asa.
    Este foarte important igiena orala. E groaznic sa ai probleme cu dantura.

  2. Nu mă pot lăuda că am avut o educație temeinică în ceea ce privește igiena orală, așa că încerc să compensez asta cu fiul meu. De la 4 anișori l-am dus la stomatolog, când i se clătina primul dințișor, și chiar dacă uneori mai trebuie să-i reamintesc să se spele pe dinți, mă bucur că până în prezent are o dantură frumoasă și îngrijită.

  3. Tinem cont de acest aspect. Mai ales cu cel mic,care s-a invatat inca de la 2 anisori sa foloseasca periuta. Pot spune ca se descurca singur la acest capitol si chiar isi curata dintisorii de 3,4 ori pe zi,evident i se pare distractiv.

  4. Este atât de importantă educația de la vârste mici în domeniul acesta. Practic sănătatea întregului corp depinde de o igienă dentară corectă. Mai ales că acum exista produse de calitate adecvate vârstei.
    Mulțumesc pentru articol!

  5. Si eu am descoperit tarziu ata dentara si apa de gura, dar de atunci nu am mai putut renunta la ele. Am noroc ca nu prea m-am chinuit cu cei mici cu spalatul pe dinti. Le-a placut de la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *