Ctc-iști fără portofoliu și neplătiți

Aceasta este o ocupație la modă și destul de veche în lumea satelor. În mediul rural nu se știu multe despre cum devii model videochat, dar controlor tehnic de calitate te califici la locul de muncă, îți arăta invidia ce ai de făcut …


Este copleșitor pentru cei lipsiți de experiența vieții, să vină oamenii să vadă casa nouă, fiindcă încep cu observații:

– Nu v-ați consultat cu nimeni înainte, ați făcut de capul vostru și se vede! Unde este soba trebuia să fie ușa și invers.
Fără nicio explicație logică, fără nimic, numai din priviri cu subînțeles, cu datul din umeri și din onomatopee înțelegi ce nenorocire ca ușa este la locul ei și nu s-a gândit nimeni să o pună în locul sobei.
– Dar mult ciment v-a mai băgat! O cheltuială fără rost. Puteau să toarne o pojghiță ca gheața la zero grade la fundație și era suficientă.

După mai multe construcții și zeci de observații, am găsit răspunsul inteligent ca să le închid gura:
– Păi noi am vrut să ne facem un buncăr și le-am spus de la început băieților că le punem la dispoziție 50 de saci de ciment. Ei au fost drăguți, au folosit numai 30.
– Măi, v-au nenorocit meșterii lui Pește! Zidurile sunt strâmbe, pereții la fel. Au învățat meserie la voi? Dacă mă luați pe mine, v-aș fi luat și mai puțin și făceam lucrare de calitate.
– Păi, intenționat le-am vrut strâmbe. Am văzut la Viena o astfel de casă și ne-a plăcut la nebunie.
Numai așa scapi de observațiile lor, dar mi-a trebuit timp să învăț să o protejez pe mama, mai prăpăstioasă din fire și sensibilă la critici. Țin minte că la casa sorei mele au venit vreo patru într-o zi și i-au făcut capul calendar. Nimic nu era bine și de mirare cum de stătea clădirea dreaptă și nu se prăbușea.
Cu orice lucru se întâmplă la fel: ctc-istul l-ar fi făcut altfel și ar fi luat și bani mai puțini, meșterii au lucrat în dușmănie și au cerut și o căruță de bani.
Cel mai mult te exasperează comentariile celui căruia îi pică acoperișul în cap și nu mișca un deget să îl repare, dar găsește sfaturi și observații pentru alții. Așa este G.N căruia îi putrezesc merele și perele în pomi, dar este foarte plin de el. De pildă, dacă ai neobrăzarea să completezi ceva la replica lui, îți spune răstit:
– Nu ma întrerupe!

Se spune că niște oameni făceau un gard cu țeavă de fier să țină mai mult, iar el trecea pe uliță. Oamenii mai făcuseră multe garduri la viața lor, dar ctc-istul neplătit a urlalt un: „Nu așa se face treaba!”care i-a scos din minți. Acoperișul omului era cârpit cu carton și nailon și zidul casei sprijinit cu căpriori. Meșterii i-au făcut semn să se așeze pe iarbă lângă ei:
– Da, este bine că ne-ai atras atenția că nu se face așa, dar altceva vrem noi să învățăm de la dumneata! Ne place modelul de acoperiș și fortifiicațiile casei dumitale. Poate într-o zi ne arăți cum se fac toate acestea.
Omul a plecat rușinat bombănind spre casa lui. Așa decurg lucrurile. Fiecare dă sfaturi și găsește greșeli în curtea altuia, nu într-a lui.

Este mul mai ușor să fii critic cu ce fac alții și să nu faci nimic, să nu aibă lumea ce observații să facă. Ctc-iștii voluntari m-au învățat o mulțime de lucruri utile:
– să nu demolez speranța nimănui și să nu îi distrug entuziasmul. Și-a făcut omul o casă nouă, a schimbat ceva în gospodărie, spune-i să stăpânească sănătos ce are, laudă-i spiritul gospodăresc, că este mult mai frumos decât să critici meșterii sau lucrarea. Și dacă gospodarul are vreo nemulțumire, îl poți încuraja.
– să îți pui lucrurile la punct în gospodărie și în viața ta și să nu îndrăznești să atragi atenția altora, mai ales când la tine este o dezordine de nedescris!
– nu lăsa cârcotașii să îți strice bucuria de casă nouă cu defectele pe care le inventează sau există cu adevărat, ci păsează-le inteligent replicile! Fă-i să roșească, decât să nu mai poți dormi din cauza observațiilor lor conform cărora nimic nu este bine.
– dacă ți-ai făcut casa de curând, din cei 10 oameni care vin să o vadă, să fii sigur că 8 au de criticat și numai 2 vor găsi cuvinte să te laude și să te felicite.

Kamy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *