Cum ne protejăm curtea și grădina primăvara

Primăvara este anotimpul noilor începuturi, al marilor descoperiri și al renașterii naturii. Luna martie este luna în care oamenii își reiau treburile gospodărești. Grădinile sunt arate, pământurile sunt cultivate, câmpurile înfloresc, și dăunătorii, mici și mari, apar și ei. Pentru a ne proteja verdețurile este nevoie  să ne luăm câteva măsuri de siguranță pentru a evita pierderile și pagubele.

Gradina primavara-minPregătirea grădinii

Înainte de a trece la plantarea florilor sau a culturilor leguminoase trebuie să pregătim solul și să ne preocupam de măsurile de siguranță pe care le vom lua. Pentru a avea cele mai bune rezultate, nu este de ajuns să ne procurăm cele mai rodnice soiuri de legume, fructe și plante. Important este și felul în care protejăm și îngrijim pe parcurs culturile noastre.

Reguli pentru o grădină îngrijită

Nici o parte a grădinii nu trebuie neglijată. Pentru cele mai bune rezultate trebuie să acordăm îngrijire grădinii încă din toamnă. Frunzele uscate, căzute pe sol trebuie curățate. În cazul pomilor, crengile uscate trebuiesc înlăturate. Pământul care a protejat peste iarnă tufele trandafirilor, ocrotindu-le de îngheț, trebuiesc îndepartate primăvara.

Cei mai mari dăunători ai grădinii

Fructele și legumele, precum și solul sunt atacate de vietăți dintre cele mai diverse. Fie bacterii, fungi sau, vietăți mici și mari, de la musculițe și păduchi, până la șoareci și cârtițe. Contra bacteriilor găsim soluții specializate la magazinele pentru grădinarit. Pentru dăunătorii mai mari este nevoie de aparate care să îi împiedice să provoace pagube.
Cârtițele sunt “dăunătorii” care sapă pământul. Gazonul nu este neglijat, și el are de suferit ca urmare a acțiunilor șoarecilor sau cârtițelor. Aceștia pot duce la pieirea  gazonului, plantelor și tufelor de legume. Soluțiile chimice nu sunt cele mai potrivite pentru a proteja solul. Dispozitivele special concepute nu acționează asupra solului sau plantelor, fructelor sau legumelor, însă nu permit cartițelor să pătrundă în aria lor de acoperire.
Cartita gradina-minUn aparat anti cartite este foarte eficient, nu afectează culturile de plante, fructe sau legume. Există mai multe tipuri de aparate anti cârtiță. Putem opta pentru un aparat solar contra dăunătorilor. Acest aparat se alimentează de la razele soarelui, și emite la un interval scurt de timp zgomote care alungă dăunătorii. Este de ajuns să fixăm în pământ un aparat contra cartitelor și să îl situăm într-o zonă la care ajunge soarele.
De altfel, putem folosi ți capcanele cilindrice pentru a alunga cârtițele. Un astfel de aparat anti cârtiță se folosește ușor. Se sapă o galerie în pământ, într-o zonă în care acționează rozătoarele, și se introduce capcana. Astfel de aparate nu au prețuri ridicate și sunt rezistente în timp. Le putem folosi de la an la an și vor ține departe de curtea și gospodăria noastră dăunătorii. Ne putem bucura de o grădină protejată fără a apela la soluții chimice care ar modifica gradul de naturalețe al roadelor.
Cârtițele sunt animale ocrotite prin lege în majoritatea țărilor. Un aparat anti cârtiță se dovedește eficient, înlăturând cârtițele din grădina noastră fără a le face vreun rău.

Kamy

12 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *