Una dintre mai frecvente afecțiuni, care vizează tot mai multe femei, este fibromul uterin. Statisticile arată că una din trei femei aflată la vârsta fertilă, se confruntă cu această afecțiune. Pentru a afla cât mai multe despre această problemă de sănătate trebuie să consultăm un medic ginecolog. Însă, haideți să ne informăm puțin cu privire la această boală.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uteric este o masă de țesut crescută anormal la nivelul uterului, care poartă denumirea de miom sau leiomiom. Informarea cu privire la această problemă și consultarea unui medic ginecolog vă vor ajuta să aflați dacă suferiți de această afecțiune. Ceea ce este foarte important de reținut, este că boala nu este una de natură malignă, deci nu este o tumoare canceringenă. Boala, se instalează, de obicei, la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani. Ceea ce este foarte important de reținut, este că instalarea menopauzei oprește dezvoltarea lui.
Cum știi dacă suferi de această afecțiune?
De multe ori se întâmplă să avem anumite simptome comune cu ale unor afecțiuni de care suferă persoanele din jurul nostru și să ajungem să ne punem singuri diagnosticul. Simptomele unui fibrom uterin pot fi numeroase, și trebuie să acordăm o atenție sporită la tot ceea ce se întâmplă cu noi, de la o lună la alta. Menstruațiile neregulate și sângerările abundente, precum și sângerările între menstruații, sunt un prim semn al faptului că ceva se întâmplă în organismul nostru. Instalarea anemiei este una dintre cauzele comune ale acestei afecțiuni. Fibromul uterin provoacă și dureri, se instalează durerile de spate și dureri în zona pelviană, în special în timpul actului sexual. Acesta crește și în dimensiune, astfel că putem observa și creșterea în dimensiune a abdomenului.
Constipația și neplacuta stare de balonare nu vă pot da pace. O altă consecință nedorită a fibromului uterin este data de probleme ce pot apărea în sarcină. Acesta poate duce la riscul de avort spontan sau chiar la infertilitate. Această boală trebuie tratată cu atenție din toate punctele de vedere. Ea poate afecta întreg organismul și ne poate demoraliza din punct de vedere psihic. Viața sexuală și încrederea în sine pot fi grav afectate.
Diagnosticare și tratament
Un consult periodic, la fiecare șase luni ne ajută să aflăm din timp dacă suferim de vreo afecțiune. Fibromul uterin poate fi sesizat la efectuarea unei ecografii specifice. Tratamentul de urmat are rolul de a stopa creșterea acestuia. Sunt situații în care se impune intervenția chirurgicală. Fertilitatea femeilor nu poate fi afectată dacă intervenția se face corespunzător. Un control periodic vă va asigura evitarea unor probleme majore de sănătate. Fibromul uterin este ușor de diagnosticat și nu ai motive de îngrijorare dacă vă veți confrunta cu apariția lui.
Ca în orice afecțiune cu incidență mare, prevenția este foarte importantă!
Controalele de rutina ne pot ajuta sa diagnosticam din timp aceasta afectiune.
Este bine ca incerci sa atragi atentia asupra acestui subiect atat de sensibil.
Mai multa educatie in aceasta directie, nu ar strica.
Stiu ca tot mai multe femei au fibrom si nu conteaza varsta. Cred ca o preventie mai buna ar rezolva lucrurile dar suntem prea saraci pentru asta.
este bine sa nu lasam pe manie o boala ce ne afecteaza azi s-ar putea sa fie prea tarziu maine.
Te felicit pentru ca ai ales sa atragi atentia asupra preventiei acestei boli.
Controlul nu trebuie neglijata niciodata, nu se stie intre timp ce poate aparea.
Controalele de rutina sunt foarte importante. Mai bine sa prevenim, decat sa tratam.
Cand aud de astfel de boli, nu pot sa zic decat “Doamne fereste!” . Depinde de noi sa ne ferim de astfel de boli, prin controale periodice.
De asta trebuie sa facem controale anuale la gineco!
De cele mai multe ori femeile amana vizita la doctor si apoi trebuie sa faca fata consecintelor. Este bine sa prevenim decat sa tratam. Parca e nevoie de operatie,nu?
Asa este, dacă suntem atente și mergem la medic la control putem evita probleme mari de sănătate