Ia – moștenirea strămoșească, un articol vestimentar la modă

Portul nostru strămoșesc s-a transmis din generație în generație și nu s-a demodat, ba din contră, este purtat tot mai des cu mare drag. Cel mai îndrăgit articol vestimentar din portul tradițional românesc este ia. Ea reprezintă cămașa tradițională românească a femeii.

ie-traditionala-romaneasca-cer-instelat-Anilu-3-min

Simbolul iei

Dincolo de particularitatea sa de articol vestimentar, ia este o componentă ce întregește costumul popular românesc. Ia se deosebește de alte articole vestimentare prin croiala și calitatea materialului folosit la crearea ei sau prin încărcătura istorică pe care o poartă. Semnele cusute pe mânecile și pieptul iei au semnificații puternic legate de elementele esențiale ale culturii poporului român.
Ia este purtată de femei, bărbați și copii, fiind confecționată din in, bumbac sau borangic, material de o bună calitate. Nu toate iile seamănă una cu cealaltă. Ele se deosebesc unele de celelalte prin cromatică, formă și model, și sunt diferite de la o zonă la alta a țării. Atunci când vedem o ie românească purtată simțim emoție și bucurie și ne mândrim cu această haină unica și inedită și ne fălim că aparține poporului nostru. Ia stă la îmbinarea dintre artă, tradiție și istorie. Culoarea albă a iei semnifică puritatea, verdele codrul falnic, roșul simbolizează sângele, galbenul este grâul patriei. Pe piață au apărut și ii care nu sunt autentice, la o mică analiză a materialului puteți constata dacă aceasta este sau nu originală.

Ia-romaneasca-Frunza-de-stejar-Anilu-6-minCum purtăm ia tradițională

Ia a devenit un articol de nelipsit din garderoba fiecărei persoane. A pătruns atât de bine pe piață și o ie românească își găsește locul de la prezentările de modă, la evenimentele de tip ceremonios, la o ieșire în club sau în oraș. Putem alege să purtăm ia ca parte a costumului tradițional, la un eveniment festiv la care vom atrage aprecieri. O ie autentică găsim pe site-ul Anilu, un site unde regăsim o mare varietate de ii, pardesie brodate sau rochii brodate. Dacă veți păși pragul magazinului sigur veți alege măcar o ie sau o rochie. Magazinul este doar online, însă livrează în toată țara și oriunde în lume. Clienții pot plăti prin ramburs, dar si cu cardul, precum și în rate.
Astăzi este foarte ușor să ne găsim o ie sau un pardesiu pe măsura noastră. Putem să oferim dimensiunile noastre celor de la Anilu și vom primi o ie pe măsura noastră, fără a fi nevoie să ne deplasăm din confortul casei. Ia este un  articol tradițional versatil pe care îl putem purta în combinații cât mai inedite. Cu o fustă neagră clasică, la un eveniment ceremonios nu vom da greș, dacă vom alege să purtăm o ie brodată. Putem valorifica banalii jeanși uitați în dressing dacă îi vom combina cu o ie pictată manual. Ar fi o ținută ideală pe care am putea s-o purtăm la o ieșire în club.
Pardesiu-traditional-Eleganta-Anilu-1-minO ie romaneasca este comoara din garderobă. La un preț de numai 199 de lei, putem să ne bucurăm de o ie autentică. La realizarea căreia s-a lucrat cu drag, care nu se demodează niciodată și a cărei țesătură nu se va deteriora în timp. Articolele vestimentare tradiționale au revenit în atenția pasionaților de modă. Nu doar ia face furori ci și rochiile brodate manual sau pardesiele cu broderii. Tot mai multe dintre noi alegem să le purtăm la evenimentele importante din viața noastră. Îmbrăcăm o rochie brodată manual când suntem nași și creștinăm un copil, pentru că intre actul sfânt pe care îl facem și haină există o legătură sacră.
O haină tradițională de tipul unei rochii brodate manual va stârni admirație, fiind o haină de bun gust care merită să fie apreciată pentru grija cu care a fost lucrată. Aceste articole vestimentare pot fi personalizate în funcție de preferințele noastre și ne putem bucura de o piesă inedită. Un pardesiu este un dar potrivit de oferit de Crăciun, orice doamna sau domnișoară va fi încântată să poarte un astfel de articol vestimentar. Ia poate fi oferită mamei, iubitei sau unei prietene, dovedindu-se a fi un dar apreciat cu orice prilej. Să investim în articole vestimentare tradiționale pare a fi o investiție în cultura noastră.

Ce amintiri frumoase aveți cu ia tradițională?

Pardesiu-traditional-Fantezie-Anilu-2-min

Kamy

14 Comments

  1. Foarte multe amintiri frumoase, o port cu drag și mândrie in călătoriile mele și de fiecare data reprezintă o reala atracție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *