Cât de ușor este să dezveți un copil de pampers

Am un copil de 2 ani și 8 luni și vă spun din start că nimic nu este ușor când vine vorba de copii și nimic nu se întâmplă peste noapte. La 6 luni este prea mic copilul și abia învăță să stea în funduleț, la 1 an este oricum micuț pentru că abia merge, la 1 an și puțin te bucuri că nu mai alăptezi sau chiar te bucuri că totul începe să fie mai frumos în viața voastră de cuplu, de tânără mămică. Un alt moment de bucurie este că poți dormi o bună parte din noapte fără ca cel mic să se trezească. La mine acest lucru s-a întâmplat undeva după vârsta de 1 an. Poate că sunt copii ceva mai agitați sau mai liniștiți. Totul ține de temperamentul fiecăruia și nu prea putem să controlăm acest aspect.

Olita-pentru-copii-Duckling-Blue-148627-0-minTimpul trece și tot așa schimbăm și noi pamperșii. Realizăm că a devenit o oarecare obișnuință ca dimineața la prima oră să-i schimbăm pampersul copilului și să facem acest lucru ori de câte ori este nevoie. Eu trebuie să recunosc că după un an nu am fost deloc deranjată de acest aspect și tot speram să-și dorească să facă pipi la oliță.

Mi-am luat oliță undeva în jurul vârstei de 6 luni. Am zis că poate mă ajută și am auzit mămici care atunci când îi vedeau pe cei mici că se strâmbă puțin, semn că făceau caca, îi așezau pe oliță și totul a devenit obișnuință. Fetița mea n-a vrut sub nici o formă să se așeze de bună voie pe oliță și chiar o luau istericalele când vroiam să o pun cu binișorul. Nu este bine să insistați. Cică în acest fel copilul va urâ olița și nu își va mai dori să o aibă în preajmă.

Pasul 2 a fost să încerc cu colăcelul. Acesta vine pus peste capacul de WC și în felul ăsta copilul nu poate să cadă. La un moment dat a devenit o plăcere să stea pe el și rar se întâmpla să facă câte ceva. Primul pipi cred că a fost în jurul vârstei de 2 ani. Tot am sperat ca prin puterea exemplului să-și dorească și ea să facă. Totul s-a terminat după câteva zile când nu a mai vrut nici pe colăcel. N-am insistat ca să nu stresez copilul.

Terorizată de alte mămici, am început să iau măsuri

Am rămas fără pampers și nu aveam drum la nici un hypermarket așa că am coborât la magazinul din colț și vânzătoarea a fost stupefiată să afle că Cristinuța pe care o știa poartă pampers. “Vai, da este mare! Ar tebui s-o dezobișnuiești”. Ce puteam face dacă ea nu vroia? Deja îmi stătea pe suflet această problemă și mă vedeam neputincioasă. Am evitat magazinul pentru a nu fi nevoită să ascult aceleași replici de fiecare dată.

M-am dus într-un magazin și era ditamai coada. În fața mea o mămică cu o fetiță cu vreo 3-4 luni mai mică ca fetița mea. Evident că aveam un subiect comun de discuție și am îndrăznit să intrăm în vorbă. Așa am aflat că ea renunțase de ceva timp la pampers pentru că fetița ei folosea foarte mulți. Metoda era să o lase prin casă fără pampers și să-i arate olița. Mi-a spus să mă aștept ca întreaga muncă de lămurire să dureze cam o lună, timp în care să facă pișu cam peste tot.

Când am ajuns acasă deja eram pornită să iau măsuri. Pentru că olița pe care-o aveam era mai veche și se obișnuise cu ea, am luat una nouă. Olitele pentru bebelusi gasite online îți pot satisface toate preferintele. Sunt cu claxoane, muzicuță, volan, etc. Chiloței aveam pentru că îmi luasem de foarte mult timp și am început să scot pampersul din rutina noastră zilnică. A făcut pipi în pat, pe saltea, pe covor, pe parchet, etc. În primă fază făcea pe unde apuca pentru că nu avea control. Treptat a înțeles că trebuie să facă la oliță și tot timpul o puneam pe oliță și îi arătam. Tot procesul anevoios a durat cam o săptămână, timp în care pampers purta la somnul de prânz și seara.

Ușor, ușor am observat că pampersul de la somnul de prânz era uscat și nu i-am mai pus. Niciodată nu a făcut în pat la prânz și m-am bucurat. Acum îl mai am pe cel de seară. Totuși observ că pe timpul nopții face un pișu sau două. Aseară a fost prima oară când s-a trezit în jurul orei 2 foarte agitată și a fugit spre baie. Cred că de acum aș putea să încerc s-o mai las fără pampers noaptea poate scap de tot de el.

Ideea este că această inițiativă a mea putea fi luată ai demult. Dacă eu nu forțam puțin copilul să meargă la oliță și dacă eu nu o certam de fiecare dată când făcea pe ea, cu siguranță și acum folosea pampers pe toată perioada zilei. Dacă vreți să renunțați la pampers, trebuie să vă înarmați cu răbdare, cu soluție de curățat covoarele și păturele absorbante să puneți în pat în locurile în care stă copilul cel mai des(de preferat să fie puse sub cearceaf).

Vă doresc mult succes și dacă vă pot fi de folos, îmi puteți scrie

 

Kamy

2 Comments

  1. Primul copil a renuntat la pampers la 1 an si 8 luni , al 2 copil are acum 2 ani si 11 luni si inca face in pampers. Nu prea vrea la olita

    • Si eu m-am chinuit putin pentru ca nici ea nu vroia la olita. Totusi, de cand m-am pornit sa incep sa o dezvat, se pare ca este si ea putin mai cooperanta. Sper ca in scurt timp sa ma bucur de intreaga victorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *