Îngrășămintele se folosesc pentru a oferi solului mediul potrivit să se dezvolte. Însă ce conțin ele de fapt? Sunt compuse din elemente nutritive – atât macroelemente, cât și microelemente. Câteva exemple de macroelemente sunt azotul, sulful, magneziul, potasiul și calciul. Acestea reprezintă rolul cel mai important în creșterea și dezvoltarea plantelor. Dar nu neglija rolul microelementelor, care în cantități insuficiente sau excesive pot să aducă modificări nedorite. Câteva exemple de astfel de microelemente sunt borul, aluminiul, cuprul, manganul, fierul, zincul și molibdenul.
Unele plante sunt mai pretențioase decât altele, de aceea trebuie să știi ce fel de îngrășământ să alegi. Nuoricum pune la dispoziția ta mai multe tipuri de îngrășăminte precum agronutrienți, îngrășăminte chimice, îngrășăminte lichide și îngrășăminte cu eliberare lentă.
Factorii externi pot și ei influența absorbție macro și microelementelor din compoziția îngrășământului. Umiditatea, căldura și lumina sunt esențiale pentru că o floare, un pom fructifer sau chiar o plantă ornamentală să crească și să rodească în condiții optime.
Cum trebuie să alegi îngrășământul în funcție de necesități?
Agronutrienții
Dacă dorești să cultivi legume sau flori, atunci îți recomand să folosești agronutrienți pentru a stimula întregul proces de creștere al plantei. Produsul se prezintă sub formă solidă. Ca tu să îl poți administra trebuie să irigi solul sau să folosești compoziția făcută pentru a stropi suprafața întregii plante.
Îngrășămintele chimice
Mediul înconjurator are un impact puternic asupra îngrășămintelor chimice. Atunci când folosești astfel de produse alege o vreme favorabilă. Dacă nu iei în considerare acest factor, riști ca procesul de absorbție al îngrășămintelor chimice să fie inactivat de către o ploaie pluvială sau chiar și de diferite tipuri de irigații. Există 3 tipuri de fertilizări, acestea implicând perioada în care trebuiesc aplicate. Așadar avem fertilizarea înainte de semănat, fertilizarea odată cu semănatul și fertilizarea în timpul vegetației. Îngrășămintele chimice le poți folosi pentru toate tipurile de plante.
- Fertilizarea înainte de semănat – le folosești la cultura anuală pentru plantele furajere, cereale și legume.
- Fertilizarea în timpul semănatului– le aplici pe o suprață mare de teren. Sunt potrivite atunci când semeni plante pe rânduri sau chiar în cuiburi. Aplicarea fertilizării înainte de semănat o vei face în două faze.
- Fertilizarea în timpul vegetației – mai poartă denumirea de fertilizare suplimentară și apelezi la ea pentru a acoperi necesarul de micro sau macroelemente atunci când o plantă se află într-o stare critică sau perioadă de criză.
Îngrășămintele lichide
Acest tip de îngrășământ este aplicat sub formă radiculară sau foliară. În compoziția lor poți găsi și diferite tipuri de elemente nutritive care pot corecta o carență nutritivă pentru planta deficitară. Le poți folosi pentru culturile de câmp, la livezi sau pentru culturile legumicole. În funcție de categoriile prezentate mai sus, Nuoricum pune la dispoziția ta produsul potrivit.
Îngrășămintele cu eliberare lentă
Anotimpul potrivit să folosești acest tip de îngrășământ este primăvara, deoarece timpul de absorbție și prelucrare al acestuia este mai îndelungat.
Informațiile de mai sus te vor ajuta să alegi corect tipul de îngrășământ pentru gospodăria ta. Găsești mai multe detalii cu privire la produsele oferite de Nuoricum pe site-ul https://nuoricum.ro/13-ingrasaminte.
Cate informatii interesante! Chiar nu stiam atatea lucruri despre acest subiect!
Un articol util, cred ca am sa ii dau un share pe e-mail tatălui meu, el se ocupa de gradina și mereu are probleme cu fertilizanții.
Informatii de tinut minte pentru la primavara, cand va trebui sa fertilizam solul.
Am invatat o multime de lucruri din articolul tau. Eram cam paralela cu subiectul.
As vrea detalii pentru plantele de apartament, ca gradina nu am… si oricum, trandafirii din spatele blocului ii fura brunețeii, chiar si zilele trecute au venit sa culeaga ultimele fire ramase inflorite… Dar… 🙂 ploaie pluvială? ca mie-mi sună ca si ploaie ploioasă… 😀
Interesante informații, am să țin cont atunci când voi schimba solul plantelor. Mulțumesc de sfaturi.
Foarte interesant articolul. Chiar sunt multe noțiuni de care nu am mai auzit pana acum.
Foarte utile informatiile, am o gradina mare si as putea sa le aplic la primavara 😛
Foarte bune sfaturile tale, o sa tin cont de ele cand o sa incepem pregatirea gradinii pentru semanare.
Foarte util articolul ! Multumim de informatio
Mersi pentru idei! As vrea sa am si eu o gradina si sa imi fac de lucru prin ea.
Chiar nu stiam despre subiectul acesta nimic. Bine de stiu! Util
In general lumea zice ca ingrasamantul natural este cel mai bun, dar eu consider ca e prea acid. Merge la multe, dar nu la orice. Si apoi, cum sa pui ingrasamant natural la florile de apartament? NU ar mirosi urât toată casa? 🙂